1e Bijeenkomst van de Cyclus “risico’s” bij Rabobank Steenwijkerland.

Deze bijeenkomst van de cyclus “RISICO’S: EERST ZIEN, DAN VERMIJDEN!” is de 1e van de 3 sessies, die ieder een ander risico-aspect belichten.

Pieter Bakker, directeur van LENGKEEK taxaties nam de aanwezige ondernemers mee in de wereld van risico’s verzekeren en taxaties.

Door de kredietcrisis en het ontstane wantrouwen van de financiële wereld, is de wet- en regelgeving aangepast. De sector is bewuster bezig met het beheersen van zowel financiële als operationele risico’s.

Het beroep taxateur is geen beschermd beroep. Het is daarom voor een ondernemer dan ook moeilijk om te kiezen voor de juiste adviseur.

Een waarde is bepalend voor veel risico’s, zo vertelde Pieter. Er zijn nogal wat waardes. Daarbij kan je denken aan o.a. verkoopwaarde, herbouwwaarde, waarde in het economische, pachtwaarde, gecorrigeerde vervangingswaarde. De invalshoek en reden van een waardering is dan ook belangrijk. Een voorbeeld: bij een brand in een horecapand. Wie heeft wat verzekerd? Wie is de eigenaar van het pand, wie is de huurder? Pieter komt dit in zijn praktijk vaak tegen. Er ontstaat dan regelmatig een vacuüm.

Er komt dus nogal wat bij kijken als je je bedrijf verzekert. Van welke waarde ga je uit? Wat is er verzekerd? Ook de vorm van het gebouw is van belang. een vierkant pand is goedkoper dan een langwerpig pand. Ook al zijn de vierkante meters gelijk, de omvang kan verschillend zijn. Los van vastgoed heb je ook te maken met inventaris. Heb je de boekwaarde of de nieuwwaarde verzekerd, en wat is dan de nieuwwaarde? Want dat hoeft weer niet gelijk te zijn aan de vervangingswaarde.

Zoals 1 van de aanwezigen aan gaf, aan het einde van de bijeenkomst, “als leek kom je hier zonder deskundige hulp niet uit”.

Pieter gaf de tip op zoek te gaan naar een taxateur die goed bekend is in de materie die hij/zij moet taxeren. Zo zijn er specialisten die taxaties maken voor boerenbedrijven en taxateurs gespecialiseerd in horecabedrijven. Een erkende verzekeringstaxateur staat geregistreerd bij VTR.

De volgende sessie is op 4 november a.s.

Meer informatie kunt u vinden op deze site. U kunt zich hier ook aanmelden. Volg het menu ‘Aanmelding”

NIEUWS

Cyclus Succesvol Ondernemen start 5 november

De Cyclus Succesvol Ondernemen gaat dinsdag 5 november van start. Het …

Gesubsidieerde Cyclus Succesvol Ondernemen start 29 oktober 2019

Kennis Netwerk Steenwijkerland is sinds 2005 actief bezig om kennisuitwisseling tussen …

Ondernemersloket 10 oktober

Op donderdag 10 oktober organiseert de gemeente Steenwijkerland in samenwerking met …

P&O Contactgroep: Sociale innovatie

De eerstvolgende bijeenkomst van de P&O Contactgroep is op dinsdag 1 …

Prinsjesdagontbijt 2019

Op woensdag 18 september 2019 vindt het Prinsjesdagontbijt plaats in Steenwijk …

logo kns