Bijeenkomst “Zicht op Wet Werk en Zekerheid en Ontslagrecht” , 2 december jl.

Bijeenkomst “Zicht op Wet Werk en Zekerheid en Ontslagrecht”

Op 2 december jl. werd er op de prachtige locatie van Huis ten Wolde een presentatie  gegeven over de Wet Werk en Zekerheid en het Ontslagrecht. In een zaal met een prachtig kunstwerk heette voorzitter Cindy van der Helm namens Kennis Netwerk Steenwijkerland maar liefst 55 geïnteresseerden welkom.

Gastspreker Mr. Wilma Bouma van Bouma Advocatuur stelde hardop de vraag: “Hoe helder wordt het zicht op de WWZ?”. Zij had daar ook direct een duidelijk antwoord op: Niet glashelder. Zij vermoedt dat er de komende periode nog veel wordt gerepareerd aan deze wet.

Het idee achter de wet is om de rechtspositie van flexwerkers te versterken, het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken en meer mensen vanuit de WW aan het werk te krijgen.  De belangrijkste wijzigingen: geen proeftijd bij arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter, aanzegplicht 1 maand voor afloop arbeidsovereenkomst, concurrentiebeding in principe niet meer geldig (allen per 01-01-2015), verkorten duur ketenregeling 3 contracten binnen 2 jaar en 6 maanden eruit, wijzigen ontslagroutes, transitievergoeding (allen per 01-07-2015).

Gastspreker Humprey Becks, districtsmanager Arbeidsjuridische dienstverlening Oost Nederland van UWV Werkbedrijf, vervolgde de presentatie en ging dieper in op de ontslagprocedure via UWV. Hij gaf eerst uitleg over de nieuwe procedure en daarna over de huidige procedure om vervolgens de cirkel rond te maken en te eindigen met de verschillen.

Van belang is dat de grond van het ontslag de route bepaald. Daarnaast wordt de procedure steeds meer digitaal via een webformulier. Voordeel is dat dit sneller gaat. Leidend is echter kwaliteit.

Cindy geeft het publiek nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers. Visitekaartjes kunnen worden achtergelaten voor de ontvangst van een digitale presentatie. De sprekers ontvangen een fles wijn en een applaus.

Het zicht op de WWZ is zeker verhelderd door de glasheldere uitleg van beide sprekers.  Maar op de donkere Onderduikersweg op weg naar huis dacht ik wel: dit wordt vervolgd.

d1ad2

NIEUWS

Cyclus Succesvol Ondernemen start 5 november

De Cyclus Succesvol Ondernemen gaat dinsdag 5 november van start. Het …

Gesubsidieerde Cyclus Succesvol Ondernemen start 29 oktober 2019

Kennis Netwerk Steenwijkerland is sinds 2005 actief bezig om kennisuitwisseling tussen …

Ondernemersloket 10 oktober

Op donderdag 10 oktober organiseert de gemeente Steenwijkerland in samenwerking met …

P&O Contactgroep: Sociale innovatie

De eerstvolgende bijeenkomst van de P&O Contactgroep is op dinsdag 1 …

Prinsjesdagontbijt 2019

Op woensdag 18 september 2019 vindt het Prinsjesdagontbijt plaats in Steenwijk …

logo kns